Laden...

Waarom Wifi 6 de Slimste Keuze is voor Jouw Netwerk in 2024

Onlangs vroeg iemand voor een offerte of het de moeite loont nu al in Wifi 7 te investeren in plaats van de Wifi 6 toestellen die ik voorstelde. Mijn antwoord was toen "neen" en ik ben nog niet van idee veranderd. In dit blogartikel zal ik wat uitleg geven over mijn standpunt over Wifi 7 nu - in juni 2024. Ik ga je hier niet vervelen met technische details zoals MIMO, kanaalbreedte, aantal kanalen en snelheden, maar neem het van mij aan: in 2009 was Wifi 4 een revolutie en deze standaard was op zich zeer goed. De versies erna - Wifi 5, 6 en nu 7 - doen niet veel méér dan het optimaliseren van- en verderbouwen op de technologie van Wifi 4. Zij vinden het wiel niet opnieuw uit.

Author image

Philip Wagemans

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring in de ICT. Mijn carrière in ICT begon in 1998 als hardware technieker.

Ter zake nu: waarom (nog) niet in Wifi 7 access points of routers investeren in juni 2024?

1. Vereiste bekabeling

Als je je oude wifi wil vervangen door Wifi 7 access points, hou er dan rekening mee dat de bekabeling in je zaak of huis best ineens Cat6a is. Oudere Cat5e netwerkbekabeling ondersteunt maximum 1Gbps. Om "all in" Wifi 7 te gaan zou je die moeten vervangen om volledig profijt te hebben van snelheden tot 10Gbps.

netwerkkabels

2. Beperkte markt van Wifi 7 apparatuur

Vandaag (juni 2024) zijn er nog maar heel weinig apparaten die Wifi 7 al ondersteunen omdat deze wifi-standaard zo recent is. Je hele nieuwe netwerk mag dan al klaar staan, toch ga je nu nog geen enkel voordeel hebben van de extra investering.

3. Constructie van je pand

Wifi 7 werkt net als Wifi 6 op verschillende frequenties, waaronder de 6Ghz band die nog méér moeite heeft met stevige constructies zoals stenen muren of betonnen vloeren. Dit gaat ten koste van de signaalsterkte en het bereik, waardoor je connectiviteit vaak terugvalt op de 2.4Ghz band (die we al kennen van Wifi 4 uit 2009...)

Om een voorbeeld te geven: als een hotel access points met Wifi 4 of 5 of 6 in de gangen aan het plafond heeft, gaat daarvan het bereik van de (oudere) 2.4Ghz band tot in de hotelkamers. Ga je deze AP's vervangen door Wifi 7 (of zelfs maar 6) AP's, dan verbeter je het netwerk helemaal niet omdat het signaal op de nieuwe frequentiebanden niet door de muren gaat.

Om voordeel te halen uit de nieuwe technologie, zou je in iedere kamer een Wifi 7 AP moeten plaatsen!

4. Prijs en beperking van antennes

Wifi 7 netwerkapparatuur is duurder vanwege de geavanceerde technologie en ingebouwde features. Daarbij komt nog dat veel van deze AP's momenteel nog niet genoeg ingebouwde antennes hebben om de theoretische maximum snelheden en prestaties te halen die de producenten zo graag op de doos zetten.

Unifi overzicht

5. Future-proof

Hoewel je zou kunnen zeggen dat je graag nu ineens al investeert "in de technologie van morgen" is Wifi 6 nog altijd heel recente en capabele technologie die nog jaren ondersteund wordt en relevant zal blijven. Het verschil tussen Wifi 6 en 7 gaat mogelijks niet veel meer rendement opbrengen voor je investering.

6. Stroomverbruik

Nieuwe Wifi 7 apparatuur verbruikt meer dan Wifi 6 toestellen. Dit kan leiden tot hogere kosten, zeker in een omgeving waar het netwerk 24/7 draait.

7. Storing en kanaalgebruik

Wifi 7 gebruikt bredere kanalen en meer geavanceerde modulatieschema's die meer last kunnen hebben van storing in een drukke draadloze omgeving. In een winkelstraat of woonbuurt waar gebouwen dus dicht bij mekaar staan kunnen bijgevolg de theoretische voordelen van Wifi 7 niet gegarandeerd worden.

wifi apparatuur


Samengevat:
Wifi 6 (802.11ax) blijft volgens mij de beste keuze voor zakelijke- en thuisnetwerken vanwege zijn praktische bruikbaarheid en kostenefficiëntie. Deze technologie werkt nog altijd naadloos met bestaande Cat5e-bekabeling, biedt geweldige prestaties voor je huidige apparaten en kan obstakels zoals bakstenen muren effectief aan. Met beperkte beschikbaarheid van Wifi 7-clientapparaten en hogere kosten van Wifi 7-technologie zijn de voordelen van een upgrade te verwaarlozen. Daarbij biedt Wifi 6 een lager energieverbruik en minder interferentieproblemen, waardoor het een betrouwbaardere en toekomstbestendige investering is. Door te kiezen voor Wifi 6 ben je zeker van optimale prestaties, betaalbaarheid en duurzaamheid voor je netwerk.

Downloads